Ljudi koji su poznati po čuvanju reda i zakona, malo po malo pa imaju problema sa zakonom. Samo u šest mjeseci ove godine, 113 policajaca je uključeno u razne ilegalne aktivnosti.

Vođe Policijskog inspektorata Kosova su potvrdili u ponedjeljak da su samo za period jun-novembar prijavljena 113 slučajeva pod sumnjom sudjelovanja policijskih službenika u različitim kaznenim djelima, počevši od zloupotrebe službene dužnosti do primanja mita.

Glavni izvršni direktor PIK-a, Fitim Shishini je rekao da institucija koju on vodi, od vremena preuzimanja novih dužnosti, osim reformi unutar samog PIK-a također se suočila sa mnogim nezakonitostima za koje se sumnja da su počinili pripadnici policije.

"Od 113 prijavljenih slučajeva, podihnuto je 42 kaznene prijave, od kojih je 8 podignutih za djela policjije, dok su djela bila različita, počevši od zloupotrebe službenog položaja, primanja mita, ugrožavanje javnog prometa, lakših ozlijeda, nasilja, zastrašivanja, itd.", rekao je Shishani.

Prema njegovim riječima, osim 42 slučaja kaznenih prijava, ostali sučajevi su u procesu i ostaje na tužiteljima da za njih podignu optužnice ili ne. On je rekao da najproblematičniji regioni u kojim asu se policijski službenici "sukobili" sa zakonom su region Prištine sa 34 kaznena djela, Prizren sa 23, Mitrovica 19... itd.

Šef Shishani je potvrdio da od svih ovih slučajeva, samo jedan je proglašen krivim od strane suda, dok je negirao da su i dužnosnici PIK-a uključeni u razne ilegalne aktivnosti.

Ove komentare je Fitim Shishini dao toko lansiranja kampanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova oko promocije rada PIK-a, gdje svi građani mogu kontaktirati ovu ustanovo kako bi upozorili na slučajeve gdje policajci vrše povredu zakona.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova, Saša Rašić je govorio o važnosti pokretanja ove kampanje, koja je, prema njegovim riječima, namijenjena institucionalnim prioritetima u borbi protiv kriminala, u izgradnji još jedne odgovarajuće policije u odnosima sa građanima.

"Postoji politička i policijska volja za borbu protiv kriminala. Stoga, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova nastoji unaprijediti multietničko društvo gdje bi građani mogli biti sigurniji i gdje mogu ostvariti svoja prava", rekao je Rašić, dodavši da borba protiv kriminala može biti djelotvorna samo ako se svi ujedine u borbi protiv negativnih pojava.