Premijer Kosova, Hashim Thaçi je na sastanku koji je održao sa novinarima iz Srbije izjavio da sjever Kosova neće imati niti autonomiju niti specijalan status. Ali je izrazio spremnost da se sastane sa Srbima sa sjevera Kosova i razgovara o aktuelnoj situaciji i planovima za budućnost.


Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da Kosovo podržava Rezoluciju 1244 SB UN, jer ona potvrđuje teritorijalni intergritet Kosova. Thaçi je izjavio da je za Kosovo apsolutno neprihvatljiv prijedlog da sjever Kosova dobije specijalni status.

Na pitanje da li je prihvatljivo za Kosovo pozivanje na Rezoluciju UN 1244 u regionalnom predstavljanju on je rekao da je prihvatljivo svako rješenje koje čuva suverenitet Kosova.

Nakon insistiranja na tome da pojasni stav, Thaçi je tvrdio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i da se Kosovo založilo za to i naveo da je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dobar.

"Očekujemo da se sada sprovedu postignuti dogovori. Mi smo izrazili spremnost da nastavimo sa dijalogom i vjerujem da će doći do dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova", rekao je Thaçi.

On je u razgovoru sa srpskim novinarima, koji borave na Kosovu u organizaciji Međunarodne civilne kancelarije, ponovo pozvao Srbe sa sjevera Kosova u namjeri da se sa njima sastane i razgovara o aktuelnoj situaciji i planovima za budućnost.

Thaçi je naveo da je već imao susrete s pojedinim građanima sjevera Kosova i da i oni, kako tvrdi, ne žele barikade, izolaciju i kriminal, već red i mir, vladavinu zakona i slobodu kretanja.

"Ne želim da im namećem našu volju, već da kažu šta im je potebno i da im izađem u susret. To će biti njihov izbor", rekao je Thaçi.

Prema njegovoj tvrdnji, razgovori su proces koji je 12 godina nedostajao.

On je dodao da je spreman da se sastane sa Srbima u svom kabinetu, na sjeveru, ili uz nevladine organizacije.

Upitan da li je prijedlog šefa švedske diplomatije Carla Billta o pregovorima sa EU o posebnom statusu za sjever Kosova prihvatljiv, Thaçi je rekao da je "ta ideja prevaziđena“.

"Neće biti autonomije, niti specijalnog statusa, već afirmacija i poštovanje svih građana, koji će sami izabrati svoje lidere, sa kojima ćemo mi na Kosovu raditi“, smatra on.

Po pitanju zaštite srpske kulturne baštine na Kosovu, Thaçi je rekao da Kosovo u potpunosti poštuje baštinu Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je to zajednička vrijednost.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je primjer poštovanja multietničnosti u Evropi.

Na pitanje novinara kako je to moguće ako ubistva Srba nisu rasvjetljena, njihova imovina je uzurpirana i nema povratka, Thaçi je odgovorio "da je strašno što se i dalje ne zna sudbina velikog broja nestalih, ali da Srbi treba da se vrate svojim kućama“.

Na pitanje novinara Tanjuga o istrazi o trgovini ljudskim organima i da li se plaši pošto je njegovo ime pomenuto u izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja, Thaçi je kazao da ne želi kao političar da se mješa u posao pravosuđa.

"Svi treba da damo podršku pravosuđu i ne ometamo taj proces“, rekao je on i dodao "da neće dozvoliti pokušaj da se falsifikuje historija".

Tokom sastanka sa novinarima, premijer Thaçi je našao vremena i za neformalan razgovor sa novinarima listova i medija u Srbiji.

"Šta ima novo u Srbiji"?, pitao je Thaçi srpske novinare, koji su se bili okupili u njegovoj kancelariji na drugom spratu zgrade Vlade Kosova.