Evropska misija za vladavinu prava (EULEX) iako je u posljednjim nedjeljama odavala sliku kao da su u snu, u istrazi ubistva pripadnika specijalne jedinice, ROSU, izgleda da je došlo do progresa.

Šef kancelarije za informacije EULEX-a, Nicholas Hawton, je potvrdio za "Zëri" da su do sada prikupljeni svi dokazi povodm ovog slučaja, oni su sada identifikovali šest osoba, za koje se sumnja da su uzeli učešće u ubistvu policajca Envera Zymberija.

Hawton nije rekao da li su oni sa Kosova, ili van kosova. Sada se zvanično zna da za šest osumnjičenih su puštene i međunarodne potjernice.

"Šest ljudi su u bijegu, a dostupne informacije o njihovim prebivalištima ne mogu se javno objaviti zbog operativnih razloga", rekao je Hawton.

Enver Zymberi je ubijen 26. jula tokom operacije Jedinice ROSU i brze intervencije FIT na preuzimanju kontrole na graničnim prelazima, Brnjak i 31.

Istrage povodom rade se zajedničkim snagama između Task Forca Mitrovica EULEX-a, Jedinice Policije za teški kriminal i Jedinice za regionalnu istragu Policije u Mitrovici. Ove jedinice se koordiniraju od strane jedne mješovite ekipe istražitelja koja uključuje lokalnog tužitelja Regiona i tužitelja EULEX-a.