Kontroverzni kosovski biznismen Naser Kelmendi rekao je da nikada nije bio u sukobu sa zakonom, ali da će odgovarati u slučaju da bilo koja služba ima nešto protiv njega.

Kelmendi tvrdi da se bavi legalnim poslovima i da ne poznaje Darka Šarića, Safeta Kalića, niti ljude iz vrha crnogorske vlasti, ali navodi da je kampanju za nezavisnost Crne Gore pomogao i novcem i trudom.

"Negdje smo lobirali, negdje smo organizovali prevoz", kaže Kelmendi i ističe da je i on glasao na referendumu u Crnoj Gori.

On smatra da su se napadi na njega iz BiH prenijeli u Crnu Goru, naglasivši kako ima potvrdu da se protiv njega u BiH ne vodi nikakav postupak.

Kelemendi je za podgoričke "Vijesti" rekao "da je biznis počeo sa 14 godina u Peći" i da je uglavnom živio na Kosovu i u BiH, a da Crnu Goru doživljava kao drugu domovinu, prenosi Srna.

Mediji u regionu objavili su ranije da se Naser Kelmendi nalazi na čelu najjače albanske kriminalne porodice na Balkanu, koja vodi poslove iz Peći i Sarajeva. Sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao je krajem 2009. kako Kelmendi i njegov klan upravljaju nizom firmi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu, te imaju veze sa uticajnim ljudima u regionu.

Prema podacima srpske policije, Kelmendi sa Kosova je glavni finansijer i organizator prometa heroina, koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se, preko Rožaja, doprema u Novi Pazar, a odatle u Zapadnu Evropu. Prije godinu dana "Politika" je objavila da je srpska policija, istražujući slučaj Darka Šarića, dobila saznanja da su ovaj Pljevljak i klan Kelmendija u bliskim odnosima.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović i direktor Federalne policije BiH Dragan Lukač najavili su da će se obračunati sa organizovanim kriminalom i klanom Nasera Kelmendija. Oni su objelodanili da će informacije o njemu "objediniti sa podacima susjednih država".

24sata.info