Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je Srbija od Evropske unije dobila "žuti karton za neostvarljivu Kosovsku strategiju".

"Srbija je položila sve predmete za sticanje statusa kandidata za EU, ali je pala iz vladanja. Juče smo dobili žuti karton za politiku drvenog gvožđa, koja samo može rezultirati porazom i ćorsokakom", rekao je Drašković.
 
Prema njegovim riječima, principi takve politike su "očuvanje izgubljenog suvereniteta i vlasti nad Kosovom i poštovanje neistine iz preambule Ustava Srbije, iako je svima poznata stvarnost i istina na Kosovu".
 
"Martovski popravni za otvaranje vrata EU Srbija će položiti samo ako uspostavi euroregionalnu saradnju sa svima, a prije svega sa Kosovom, bez priznavanja njene nezavisnosti, jer to EU od nas nikada nije, niti će tražiti", rekao je Drašković.
 
Lider SPO-a je ocijenio da nova politika države mora počivati na odlučnijem opredjeljenju za evropske i euroatlanske integracije zemlje i načelu da se Srbija, uz pomoć EU, izbori za evropski nivo prava i zaštite Srba i državne baštine na Kosovu.
 
"Samo tako ćemo u martu dobiti status kandidata, ali sam siguran i datum početka pregovora o pridruživanju. To bi nam omogućilo i da postignemo i poboljšamo nestatusni dio Ahtisaarijevog plana, zasnovanog na Rezoluciji 1244, koji se prije svega odnosi na sjever Kosova, ali i južno od Ibra gdje je sva naša nacionalna baština", rekao je Drašković.
 
On je kazao i da je SPO, kao pouzdan partner vladajućoj proevropskoj koaliciji, na vrijeme upozoravao na pogrešnu kosovsku politiku, na otvaranje tajnih dosijea, otvaranje knjige zločina Službe državne bezbjednosti, a prije svega pomoć srpskom selu i seljaku.