Advokat i bivši komunistički funkcioner, Azem Vllasi je izjavio da bez obzira na činjenicu da u Prištini niko ne priča o podjeli Kosova, po različitim kuloarima se spominje ideja razmjene teritorije.

Prema riječima Vllasija, podjele između Srbije i Kosova će biti, jer kako je izjavio, "mi ne možemo da ostavimo našu braću u Srbiji".

"Tako da htjeli mi ili ne htjeli, moramo prihvatiti stvarnost. A nije ni čudo da će jednog dana doći do ujedinjenja Preševske doline sa Kosovom... Ovo su priznali i međunarodnjaci ali na indirektan način, iako ne govore javno", rekao je Vllasi za preshevajone.com.
 
Međutim, Vllasi je rekao da Albanci ni na koji način neće prihvatiti podjelu ili razmjenu teritorije sa Mitrovicom.
 
"Srbi se samo zavaravaju da će za Preševo dobiti Mitrovicu. Preševo bez ikakvih promjena pripada Kosovu. Ovdje nikako ne smijemo popustiti. Zamjenu Preševa možemo učiniti samo sa Zubinim Potokom", rekao je Vllasi.
 
Vllasi je rekao da izjave nekih čelnika u Preševskoj dolini jednom o ujedinjenju sa Kosovom a drugi put za ujedinjenje sa Albanijom su samo politički marketing.
 
 "Ovo sam rekao zato što redefiniranje granica je u rukama Beograda i Prištine a ne Preševske doline... Oni trebaju da zahtjevaju njihova legitimna prava od međunarodne zajednice".