Policijski dužnosnici, uključujući i predsjednicu Kosova dobili su naziv Specijalista Kriminalističkih nauka u skladu sa zakonom o obrazovanju. Njihove diplome dobijene od strane kosovskih institucija smatraju se nelegalnim. Ovu činjenicu je konstatovala Unutrašnja revizija i inspekcija Policije Kosova, inicirano 2009. godine.

Prva žena Kosova, Atifete Jahjaga, koja je za vrijeme dok je bila u Policiji - i drugi policajci - možda su došli na raznim položajima u Policiji Kosova i stvorili karijeru baš na osnovu ovih ilegalnih diploma, a ujedno su oštetili budžet Kosova u vrijednosti od nekoliko hiljada eura, prenosi Zëri.

Na osnovu pisanja ovog lista, bez obzira što kosovsko zakonodavstvo obavezuje svaku visoko-obrazovnu instituciju na Kosovu da dobije licencu i akreditaciju kako bi obavljala svoju djelatnost, to nije učinio Univerzitet u Sarajevu pod čijim su imenom pripadnici Policije Kosova pratili program magistrature i specijalističke studije.

Protivzakonitost je konstatovala istraga inicirana od strane Jedinice za Reviziju i Inspekciju Policije Kosova u januaru 2009. godine, prema kojoj su pripadnici Policije Kosova pohađali dva treninga prema sporazumu postignutom od strane Policije Kosova (tada Policijska služba Kosova) 2006. godine sa Institutom za Kriminologiju i Studije Sigurnosti Fakulteta Kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, sa dekanom Ramom Maslešom, ali ova institucija nije imala licencu, iako je stari Zakon o visokom obrazovanju na Kosovu, obavezao svakog nosioca visokog obrazovanja na Kosovu da ima licencu za obavljanje njegovog rada.

Kršenja tokom ovih studija su učinjena nekoliko puta. Jedna od tih je da su na osnovu sporazuma predavanja predviđena da se odvijaju u objektu Policije, ali su ona na početku obavljana u objektu Univerziteta AAB u Prištini.

"Fakultetu za kriminologiju AAB-a je uskraćeno odobrenje za rad zbog nedostatka adekvatne opreme i objekata", navodi se u izvješću.

Predsjednica Nacionalnog vijeća kvalitete u Agenciji za akreditaciju Kosova, Ferdije Zhushi-Etemi je rekla da su sve ove aktivnosti Univerziteta u Sarajevu nelegalne.