Oko 200 američkih vojnika iz Nacionalne garde Wisconsin zamjenili su i preuzeli dužnost dijela snaga SAD, koje se nalaze u misiji KFOR. 

Brigada Nacionalne garde iz Wisconsina preuzela je dužnost multinacionalne borbene grupe Istok, na ceremeniji koja je juče održana u američkoj vojnoj bazi Bondsteel, kod Uroševca, saopšteno je iz KFOR-a.

Komandant KFOR-a Erhard Drewes izvršio je prenos dužnosti sa pukovnika Michael D. Schwartza na pukovnika Jerryja Littena, komandanta 15 američke rotacije.

“Više sam nego ubjeđen da ćeš predvoditi multinacionalnu borbenu grupu Istok na isti izuzetan način kao što je to činio pukovnik Schwartz”, rekao je Drewes Littenu.

Litren je na ceremoniji kazao da je bez obzira na mnogobrojne rotacije KFOR-a jedna stvar ostala ista – posvećenost održanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja na cijelom Kosovu”
              
„Želim da naglasim da je moj cilj kao komandanta da nastavim da nadgrađujem posao kojeg su obavili vojnici KFOR-a 14 rotacije i njihovi prethodnici. Radujemo se saradnji s našim međunarodnim partnerima i nastavku održavanja bezbjednog i sigurnog okruženja za stanovnike Kosova”, kazao je Litten.

Pukovnik Schwartz je govorio o izuzetnom odnosu stvorenom između mnogih nacija unutar borbene grupe.

“Naši međunarodni partneri nisu dio borbene grupe - oni jesu borbena grupa”, rekao je Schwartz i dodao da bez bilo kojeg njenog člana misija bila bi mnogo teža.              
              
Vojnici iz Wisconsina biće dio borbene grupe Istok, u kojoj se nalaze i vojnici iz Jermenije, Grčke, Poljske, Turske, Rumunije i Ukrajine. Vojnici su se dva mjeseca pripremali za misiju, u Americi i Njemačkoj. Zona odgovornosti novih snaga biće i sjever Kosova.

Američki kontingent KFOR-a broji blizu 700 pripadnika nacionalnih gardi i rezervi iz Wisconsina, Mississippija, Georgije, Nebraske, Vermonta, Sjeverne Dakote, New Jerseyja, Wyominga, Massachusettsa i Portorika.