Specijalni predstavnik EU na Kosovu (EUSR) Fernando Gentillini čestitao je sinoć Kosovu, njegovim institucijama i ljudima, za napredak koji je postignut ove nedjelje na agendi Kosovo - EU.


"Zaključci Savjeta usvojenih 5. decembra, a koje su u potpunosti podržali čelnici država članica EU 9. decembra, predstavljaju važan korak napred. Sada je jasno da će dijalog o vizama početi i da će Kosovo imati koristi od liberalizacije viznog režima kada se ispune svi uslovi", navedeno je u saopštenju.

Savjet je takođe odlučio da razmotri trgovinski sporazum sa Kosovom i da otvoriti EU programe za Kosovo, podsjeća EUSR.

EU, kako je navedeno, takođe ukazuje da će članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj pomoći društveno-ekonomski razvoj Kosova.

"Sve ovo predstavlja vrlo pozitivan i opipljiv uspjeh. Važno je da sada Kosovo udvostruči svoje napore, da se koncentriše na rješavanje ovih izazova i usmjeri napred ka reformskim procesima. Za Kosovo je važno da nastavi da bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom i u sprovođenju dogovorenih sporazuma", naglašava EUSR.

"Kao Specijalni Predstavnik EU na Kosovu jako sam ohrabren onim što sam video u posljednjem razdoblju i na Kosovu i u Briselu, kada je u pitanju kretanje Kosova ka agendi Evropske Unije", zaključio je Gentillini.