Batajnicu zovu Drugi holokaust u Europi, te je stavio veliki sumnja da su albanskim leševima pred ukopvađeni organi. Predstavnik Udruženja za nestale osobe i žrtve rata "Përkore"/Kompaktni, Latif Mehmeti, komentirajući izvješća Međunarodnog odbora za nestale osobe (ICMP) iz 2001. i 2004. rekao je da u ratu niko nije imao vremena da u masivnim grobnicama pokopava albanske žrtve u kofčezima.

"To je ostavljalo dovoljno prostora za sumnju da su tijela albanskih žrtava prije nego što su bila pokopana prolazila kroz ruke liječnika, što podrazumijeva vađenje organa", rekao je Latif Mehmeti.

Predstavnik Udruženja "Kompaktni" je rekao da na osnovu informacija koje su proizišle iz izvještaja visokog antropologa ICPM-a, Marka Skinnera, postoje razlozi za sumnju da su se u masovnim grobnicama u Batajnici događale stvari o kojima porodice nestalih nisu upoznate.

"Izvještaj iz 2001. godine govori o masivnim grobnicama "Batajnica 3" sa dimenzijama 16.70 metara dužine, 2.80 metara širine i 2.5 metara dubine. U ovoj grobnici su pronađena negdje oko 39 tijela, većina od njih u plastičnim kesama i stavljena u crne kofčege. Ona je klasifikovana kao primarna grobnica, što podrazumijeva da su ovdje pokopana po prvi put", rekao je on.