Ministar bezbjednosnih snaga Kosova Agim Çeku izjavio je u Draču, gdje je održan ministarski sastanak u okviru Američko-jadranske povelje (A5), da Kosovo želi da izgradi dobrosusjedske odnose sa svima u regionu.

Çeku, koji je sastanku prisustvovao kao gost, rekao je novinskoj agenciji Kosova press da Kosovo zaslužuje učešće na ovakvom skupu jer se zalaže za dobrosusjedske odnose i upravo zbog toga je dobilo poziv.
 
On je poručio i da je Kosovska bezbjednosna služba dokazala da može da doprinese izgradnji mira i stabilnosti, ali i da su njeni pripadnici spremni i za učešće u mirovnim operacijama.

Çeku po drugi put prisustvuje ovakvom sastanku, iako Kosovo nije članica te organizacije. 

Inicijativa A5 formalno je utemeljena 2. maja 2003. godine, kada su tadašnji ministri inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali ovaj dokument.

Cilj inicijative je jačanje bezbjednosti i stabilnosti kao preduslova za što brže uključivanje u evroatlantske integracije, kao i jačanje demokratije i manjinskih prava. 

Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao punopravnih članica, Srbija ima status promatrača u ovoj inicijativi.