Srbija nije dobila status kandidata za EU. Evropski savet odlučio jutros da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu 2012. pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Kosovom.

Srbija, takođe, treba da pomogne da se omogući slobodno kretanje EULEX-u i KFOR-u, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora, prenosi Koha ditore.

Istovremeno, rešeno je da bi Crna Gora mogla da dobije datum za početak pregovora o pristupanju u EU u junu naredne godine, takođe pod nizom uslova.

Sastanak Savjeta, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru. Predsjednik savjeta Herman Van Rompej rekao je na konferenciji za štampu da je cio tok prvog dijela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.

Međutim, prema nacrtu zaključaka, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savjet je već donio odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne.

Prema dokumentu, u tački 16. zaključaka Savjeta, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Savjet do tada uvjeri da "Srbija pokazuje uvjerljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu, uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju EULEX-u i KFOR-u da vrše svoj mandate".