Međunarodni civilni predstavnik Peter Feith, imenovao je 14 članova Opštinskog pripremnog tima za novu opštinu Sjeverna Mitrovica.

Međunarodna civilna kancelarija saopštila je da Opštinski pripremni tim ima tehnički mandat da pripremi resurse, sredstva i administrativne strukture neophodne za buduće osnivanje i funkcionisanje nove opštine Sjeverna Mitrovica.

Imenovanim članovima opštinskog pripremnog tima će se pridružiti jedan predstavnik Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, jedan predstavnik "matične opštine" i jedan predstavnik Međunarodne civilne kancelarije, dodaje se u saopštenju.

Feith  je, kako je saopšteno, povodom imenovanja članova pripremnog tima izjavio da će "taj tim postaviti kamen temeljac za novu, pozitivnu budućnost svoje zajednice".

"Oni će raditi na pripremanju nove opštine kojoj će najveći prioritet biti služenje građanima. Oni će u tom poslu imati punu podršku Međunarodne civilne kancelarije", kazao je Feith.

Dodao je da "taj korak ima potencijal da bude novi početak za sve u novoj opštini, sa konačnim ciljem da opština Sjeverna Mitrovica postane opština sa pozitivnom, održivom budućnošću, bezbjedna i prosperitetna za sve ljude koji u njoj žive."

Prema riječima Petera Feitha, osnivanje nove opštine Sjeverna Mitrovica, kao dijela jedinstvenog sistema lokalne samouprave širom Kosova približiće opštinske vlasti zajednici, promovisaće ekonomski razvoj, olakšaće riješavanje konkretnih problema i omogućiće pristup većim resursima.

"Građani će u novoj opštini imati istinsku priliku da odlučuju o tome na šta će budžet biti utrošen i kako će biti organizovane javne usluge", zaklučio je Feith.