Gadafijevi ratnici su veterani rata, koji su učestvovali i u agresiji na BiH. Srpski plaćenici angažirani u rekordnom roku...

Priča koju je "Dnevni avaz" među prvima objavio 23. februara ove godine, s početkom rata u Libiji, pod naslovom "Srpski piloti u avionima?!", ekskluzivno je potvrđena prije četiri dana na internet-stranici www.17022011libya.com, čiji naziv asocira na 17. februar 2011., datum kada je počela libijska revolucija.

Ovu internet-stranicu pokrenuli su protivnici Gadafijevog režima, a 3. decembra na njoj su prvi put objavljeni dokumenti koji dokazuju da su tokom februara ove godine izdavane vize za ulazak u Libiju srpskih plaćenika, najvećim dijelom pilota srbijanske vojske. Već i ranije se govorilo da pse rata Muamera Gadafija čine i ratni veterani koji su učestvovali u ratovima na području bivše Jugoslavije, a posebno u agresiji na BiH!

Povjerljivi zahtjevi

Objavljeni su i popunjeni formulari sedam srpskih plaćenika kojima su izdate vize, a ispod svakog od njih navedeno je kako nema smetnji da ih te osobe dobiju.

Među njima je Vidan Pavlović, nastanjen u Beogradu, a u rukom ispunjenom njegovom formularu za vizu piše da je on oficir pilot Vojske Srbije. Zanimljiv je i podatak da je on već više puta do tada bio u Libiji, kao i još trojica srpskih oficira.

To su Slobodan Grujić (rođen u Sremskoj Mitrovici, nastanjen u Beogradu, oficir pilot Vojske Srbije), Dejan Arbutina (rođen u Loznici, nastanjen u Beogradu, letač Vojske Srbije) te Aleksandar Zečević (rođen u Pančevu, gdje je i nastanjen, letač Vojske Srbije). Za njih četvoricu tada su odobrene jednomjesečne vize od 18. februara do 17. marta 2011.

Ostala trojica oficira nisu odgovorila na pitanje koliko su puta bili u Libiji. To su Nenad Simić (oficir Vojske Srbije, rođen u Kragujevcu, nastanjen u Beogradu), Dragan Stojadinović (podoficir Vojske Srbije iz Beograda) i Dalibor Tepavac (podoficir Vojske Srbije, rođen u Kikindi, nastanjen u Pančevu). Njima su odobrene vize od 22. februara do 22. maja ove godine.

Prema ekskluzivnim dokumentima stranice www.17022011libya.com, vize je izdavala Ambasada Libije u Beogradu, na zahtjev libijskog ministarstva vanjskih poslova (MVP), koje je tada još bilo pod kontrolom nedavno ubijenog diktatora Muamera Gadafija.

Iz prepiske na arapskom jeziku između libijskog MVP-a i Ambasade u Beogradu vidi se kojom je procedurom išlo izdavanje viza.

Objavljeni su faksimili povjerljivih zahtjeva "blrgd 17" i "blgrd16" u kojima je u februaru ove godine MVP Libije zatražio od svoje ambasade u Beogradu da pokrene procedure za izdavanje tromjesečnih viza za devet osoba srpske nacionalnosti.

Spisak 16 lica

U jednom od dokumenata od 15. marta obrazlaže se da se molbe za izdavanje viza šalju u svrhu rada vojnih lica u oružanim snagama Libije te se najavljuje da će lista s njihovim imenima stići u Ambasadu putem "aparata broj 520", što je vjerovatno bio kodirani faks.

Osim liste s devet imena, objavljen je i spisak od 16 vojnih lica čija su imena, također, ispisana na arapskom, pa ih je teško dešifrirati, ali su među njima i imena već pobrojanih sedam oficira Vojske Srbije.

Plaćani desetinama hiljada dolara

Prema nezvaničnim informacijama, Gadafi je svojim psima rata plaćao na desetine hiljada dolara, a špekuliralo se da srpski plaćenici u Libiju odlaze i putem nekih bosanskih i hrvatskih agencija koje su se bavile angažiranjem za ovu vrstu poslova.

Oni su angažirani u rekordnom roku, jer su poznati kao veoma iskusni vojnici. Osim bivših pripadnika srpskih vojnih i policijskih jedinica s područja Srbije i RS, veliki dio ovih snaga činili su i bivši pripadnici zloglasnih "Crvenih beretki".

Srbijanski ministar odbrane dijelio im stanove


Fotografija na kojoj Dragan Šutanovac, srbijanski ministar odbrane uručuje ključeve pripadnicima vojske, među kojima je i Vidan Pavlović

Na internetu se može pronaći i podatak da je jedan od Gadafijevih plaćenika Vidan Pavlović od srbijanskog ministra odbrane Dragana Šutanovca 2008. godine dobio stan u Beogradu. Pavlović se spominje kao oficir iz Komande vazduhoplovstva, jedan od 45 dobitnika stanova, zaposlenih u sistemu odbrane Srbije.

{gallery}galerije/libija{/gallery}