Šefovi diplomatija NATO u Briselu ukazali da kriza na Kosovu zahtijeva dijalog i umerenost da bi se našlo održivo političko rješenje i pozvali na uzdržanost.

Ministri su "pozvali sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa svim međunarodnim činiocima na terenu da bi se neodložno obezbjedila sloboda kretanja, uz uklanjanje prepreka na putevima".

To je rečeno u zaključcima zasjedanja ministara inostranih poslova Atlantskog saveza, koji su osudili nasilje na Kosovu, uključujući nasilje protiv KFOR-a, EULEX-a i drugih međunarodnih činilaca.

U završnom saopštenju je kao "konstruktivan korak pozdravljen načelan sporazum Priština-Beograd od 2. decembra o formuli Evropske unije o integrisanom upravljanju prelazima (IBM)".

"Pozivamo obje strane da taj sporazum primjene bez oklijevanja i u dobroj vijeri", dodali su ministri NATO i naglasili da "taj sporazum mora odmah dovesti do ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na sjeveru Kosova".

Oni su zatražili "od obje strane da i dalje preduzimljivo učestvuju u razgovorima, uz usluge dobre volje EU, da bi se našla trajna rješenja".

Šefovi diplomatija NATO su ponovo istakli "punu podršku KFOR-u koji nastavlja da na pažljiv, odlučan i nepristrasan način doprinosi očuvanju slobode kretanja i bezbjednosti i zaštiti svih ljudi na Kosovu, u skladu s mandatom UN".

Ministri NATO su pozdravili i usaglašeno delovanje KFOR-a i EULEX-a.