Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga je ispoštovala ustavnu obavezu kako bi se obratila poslanicima Skupštine Kosova na kraju godine. Iako se treba fokusirati na neku vrstu izvještaja o radu, ona je više govorila politički pred poslanicima, fokusirajući se na potrebu nastavka dijaloga sa Srbijom, dobijanje Vodiča za liberalizaciju viza i ulazak u trgovinske odnose sa EU.

Ona je podvukla da sa Srbijom se neće pregovarati u nikakvoj formi pitanje suvereniteta zemlje zahtjeveajući odgovornost i transparentnost pred građanima. Jahjaga je također zatražila da EU implementira što je jače moguće sporazume postignute u Briselu.

"Eu je odlučila da radi u skladu sa zajedničkim interesima. Što brže postignemo trgovinske sporazume sa EU ojačaćemo ekonomski razvoj zemlje. U Briselu sam zatražila početak dijaloga za liberalizaciju viza. EU treba da bude garancija postignutih sporazuma sa Srbijom", rekal je Jahjaga.

Ona se dotakla i nekih drugih pitanja, uključujući i sjever Kosova, o potrebi da se Srbi vrate Prištini. Ona se Srbima obratila i na srpski jezik.

Jahjaga je kazala da poziv "nula tolerancije za korupciju" treba da zaživi i zatražila zajedničku borbu protiv te negativne pojave. Kriminal i korupcija ometaju privredni razvoj Kosova, usporava prosperitet i zaustavlja investitore da ulažu na Kosova. Korupcija je skup račun kojeg plaćaju Kosovari.

Uspjeh u borbi protiv korupcije i kriminala omogućit će povratak povjerenja kod građana", kazala je ona. Sutra će Jahjaga otputovati za SAD, a nakon povratka će, kako je obećala, osnovati savjet za borbu protiv korupcije.