Ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj izjavio da Srbi na Kosovu mogu da riješe svoj položaj samo u okviru Ahtisarijevog plana.

On je pozvao EU da izvrši pritisak na Beograd da sprovodi ono što je dogovoreno.

Hodžaj smatra da Srbi na sjeveru Kosova svoj položaj mogu da riješe samo u sklopu plana Martija Ahtisarija. "Ne može u nekoj zemlji da postoji zajednica čija većina živi na jugu, a dio koji živi na sjeveru da ima bolji položaj", kaže on.

"Ko god predlaže drugi plan nalazi se među onima koji nisu pročitali Ahtisarijev plan. Oni ne znaju da Ahtisarijev plan nudi srpskoj zajednici najveća manjinska prava koja neka zajednica može da ima u Evropi", izjavio je Hoxhaj portalu "SETimes" i dodao da to nije slučaj sa drugim manjinama u Evropi.

Govoreći o pregovorima Prištine i Kosova on je izjavio da je "naš pristup kao ozbiljne države da smo spremni da nastavimo dijalog, ali mislimo da proces ne može da donese rezultate".

"Drugim riječima, ne mogu da se održavaju sastanci ako Srbija nije spremna da sprovodi sporazume oko kojih smo se dogovorili 2. jula ove godine. Vrijeme je da se EU uozbilji i izvrši pritisak na Beograd kako bi Srbija sprovela te sporazume, koji su u evropskom duhu i koji se odnose na slobodno kretanje ljudi i slobodno kretanje kapitala", izjavio je ministar Hoxhaj.

Komentarišući odnose Prištine i EU on je istakao da Kosovo ove godine očekuje da dobije smjernice od EU o nizu standarda koji treba da se ispune kako bi građani narednih godina mogli da se kreću slobodno, bez viza.

"Takođe očekujemo da Evropska komisija snažno podrži Kosovo u dobijanju prava za ugovorne odnose izmedju kosovskih i određenih institucija EU. Trgovinski sporazum je jedan deo toga, ali postoje i drugi sporazumi", istakao je on.