Iskompromitovani bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojevich osuđen je na14 godina zatvora zbog korupcije.


On je u junu proglašen krivim po 17 tačaka za korupciju, uključujući prodaju senatskog mjesta koje je nekada držao aktuelni američki predsjednik Barack Obama.

Na izricanju presude u Chicagu, on je izjavio da mu je "nevjerovatno žao" i da je napravio "užasne greške", prenosi BBC.

Tužioci su tražili maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, tvrdeći da je 54-godišnji Blagojevich bio svjestan da krši zakon.

Bivšem demokratskom guverneru u dva mandata naređeno je da plati 20.000 dolara globe u okviru kaze, i prijavit će se zatvoru 16. februara 2012. godine.

Dopisnici javljaju kako je vjerovatno da će Blagojevich služiti zatvorsku kaznu van Ilinoisa. Od njega će biti zatraženo da radi osam sati dnevno za 12 centi po satu i dijelit će ćeliju s ostalim zatvorenicima. Posjete porodice bit će ograničene.

Blagojevich je uhapšen u decembru 2008. godine dok je još bio na dužnosti. Njegov republikanski prethodnik na mjestu guvernera također je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Blgojevichu je izrečena najteža kazna za svakog od četiri bivša guvernera Ilinoisa koji su poslani u zatvor tokom četiri protekle decenije, javlja AP.

- Vjerujem da je on ustvari prihvatio odgovornost, rekao je okružni sudac u Chicagu James Zagel, izričući presudu Blagojevichu koji je ranije proglašen krivim po 18 optužbi za korupciju, uključujući i za pokušaj trgovanja s mjestom u američkom Senatu koje je ostalo upražnjeno izborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a.

Ostale optužbe povezane su s njegovom ulogom u prodaji baseball kluba Chicago Cubs i stadiona Wrigley Field, a osuđen je i za laganje FBI-u u istrazi.

Sudac je rekao da je Blagojevichu kao olakšavajuća okolnosti priznao prihvaćanje odgovornosti za zločine, činjenicu da nije okrivljavao svoje suradnike te rad u korist djece, jer je kao guverner sudjelovao u stvaranju zdravstvenih programa za djecu.

Tužitelji su na raspravi o visini kazne predlagali da Blagojevich, 54-godišnji demokratski političar srpskog podrijekla, bude osuđen na 15 do 20 godina zatvora, dok su njegovi branitelji predložili kaznu do 3,5 godine zatvora.

Blagojevich će se morati javiti na izdržavanja kazne 15. februara.

Prema saveznim pravilima za kažnjavanje, Blagojevich treba odslužiti 85 posto kazne, ili nešto manje od 12 godina zatvora.

Izricanje kazne uslijedilo je nakon emocionalnog 20-minutnog govora Blagojevicha u kojem je molio za milost, tvrdeći da "nikada nije svjesno kršio zakon" i da prihvaća "krivnju za svoje gluposti ...
zablude ... i greške" jer je mislio da čini što je dozvoljeno.

U govoru koji je završio crvenih i suznih očiju, Blagojevich se izvinio sucu Zagelu, narodu Illinoisa, tužiteljima i svom bratu Robu, prvotno optuženom zajedno s njim.

Blagojevich je bio guverner Illinoisa od 2003. do 2009. godine, a od 1997. do 2003. bio je zastupnik u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Blagojevichev prethodnik na dužnosti guvernera Illinoisa, George Ryan, osuđen je na šest i po godina zatvora za reketarenje i prijevaru. Njih su dvojica tako lično pridonijeli raširenoj predodžbi u SAD-u o korumpiranosti u političkom životu Chicaga i Illinoisa.