Srpski političari na Kosovu imaju različita mišljenja o postignutom sporazumu Prištine i Beograda o integrisanom upravljanju granicama. Dok su oni na sjeveru Kosova odbili ovaj sporazum, južno od reke Ibra ima Srba koji takav sporazum pozdravljaju, ali i onih koji mu se protive.

Predsjednik Srpskog nacionalnog veća, Dragan Velić iz Gračanice, ističe da je sporazum na štetu Srba i da neće doprineti poboljšanju stanja Srba na Kosovu.

“Sporazum definiše državne granice, on je sigurno suprotan Rezoluciji 1244. Sporazum o slobodi kretanja ne rješava ni jedan problem u smislu slobode kretanja Srba. Šta više, Srbi se na taj način primoravaju da uzmu kosovska dokumenta i mnogo toga je na štetu Srba. Ne vidim koje je to pitanje na ovaj način rješeno”, kaže Velić.

Ranđel Nojkić, srpski političar iz Gračanice, navodi da su svi oni koji su skeptični po pitanju sporazuma i koji ne vide u sporazumu ništa dobro, zapravo one snage koje prizivaju krilaticu, kako je rekao, “što gore to bolje”.
 
“Ljudi koji misle da se stvari rješavaju nasilnim putem, i to su zapravo te snage koje su izmislile barikade i koje i dalje prizivaju i traže da se nastavi balvan revolucija“, ističe Nojkić.
 
Nojkić: Boljitak za sve

On dodaje da svaki sporazum i dogovor donosi dobro ne samo Srbima već svima na prostoru Kosova, jer ovaj sporazum nije rezultat da samo Srbi imaju boljitak, već svi na Kosovu s obzirom na to da problemi koje Srbi imaju prilikom korišćenja određenih dokumenata, iste takve probleme imaju i Albanci koji žele da komuniciraju sa Srbijom iz zdravstvenih, socijalnih ili ekonomskih razloga.
 
„Ovaj sporazum omogućio je svima jednu relaksiraniju komunikaciju i mislim da on jeste on dobar. Ostaje na Beogradu i Prištini da uradi takva tehnička rješenja koja će omogućiti da se sporazum primjenjuje i da da određene rezultate i kada se to bude dogodilo, lako će se videti sta znači taj sporazum i primjetiti će se da sporazum jeste rješenje. Oni koji misle na drugi način oni stvaraju probleme i prizivaju probleme, a ne rješenja", ocjenjuje Nojkić.
 
Nojkić dodaje da su i Srbi na sjeveru prihvatili sa olakšanjem sporazum bez obzira na izjave političkih lidera. On ističe da niko nije spreman da se pod “ovakvim vremenskim uslovima, zbog radne obaveze, smrzava i ugrožava svoje zdravlje na barikadama”.

Rada Trajković smatra da ono što je najvažnije u ovom sporazumu jeste izjednačavanje prelaza na Kosovu, odnosno da svi prelazi imaju isti način funkcionisanja.

“Nema prelaz 31 i 1, nego svi prelazi će imati isti način funkcionisanja. I to je ono što je najvažnije u smislu očuvanja cjelovitosti Kosova i Metohije”, kazala je ona.

Inače, Put Zvečan - Zubin Potok je prohodan za sva putnička vozila, nakon što su uklonjene barikade, a KFOR je u selu Jagnjenica formirao kontrolni punkt.

Vojnici KFOR-a propuštaju vozila bez zadržavanja i ne obavljaju nikakvu kontrolu, a Srbi u Jagnjenici su nastavili da dežuraju pored kontrolnog punkta.

Radio Slobodna Evropa