Specijalni izaslanik EU za sjever Kosova Michael Giffoniizjavio je da mu je glavni cilj promovisanje europske budućnosti Kosova i riješavanje problema građana.

"Moj prioritet je promovisanje europske vizije za budućnost Kosova na sjeveru Kosova što je od vitalnog značaja ... U ovom trenutku, EU nije dovoljno vidljiva sjeverno od reke Ibar što dovodi ljude do (pogrešnog) zaključka da EU nema planove za tu oblast", rekao je Giffoni.

Djifoni tako najavljuje da će u sjevernom dijelu Mitrovice uskoro biti otvorena "EU kuća" s ciljem da za kratko vrijeme postane opipljiv simbol prisustva EU na sjeveru Kosova.

"Na duge staze, nadamo se da će 'EU kuća' postati stalno sjedište EU na sjeveru Kosova", kaže on.

Ovaj italijanski diplomata napominje da je cilj njegove misije i popunjavanje "jaza u komunikaciji" između albanske i srpske zajednice i pronalaženje riješenja za svakodnevne probleme pripadnika obe zajednice.

"Riješavanje svakodnevnih problema je jedini način za sticanje kredibiliteta kod lokalnog stanovništva", dodaje Giffoni.

Kad je riječ o stavu Italije prema ideji podjele Kosova, Giffoni je rekao da to nije rešenje i da bi se time samo stvorili novi problemi.

"Svi se slažemo oko činjenice da je regionu zapadnog Balkana potrebna stabilnost kroz njegovu veću integraciju u EU i da podjela nije riješenje", rekao je specijalni izaslanik EU za sjever Kosova.