U Briselu počeo sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, na kojem će se razgovarati i o Kosovu. Rasmusen: Sporazum o prelazima dobra vijest.

Na dvodnevnoj konferenciji će se, kako je najavljeno, raspravljati i o mjerama za sprovođenje političkih odluka usvojenih na samitu u Lisabonu, procesu tranzicije u Avganistanu, antiraketnoj odbrani, o odnosima Alijanse sa Rusijom, kao i o saradnji s državama Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen izjavio je pred početak samita da je sporazum Priština-Beograd o upravljanju prelazima na sjeveru Kosova "dobra vijest" i naglasio da će svaki korak ka poboljšavanju odnosa u regionu i sa NATO i Evropskom unijom "biti koristan ne samo za region već i za evro-atlantske strukture, uključujući Atlantski savez i EU".

"Ja ne mogu da se mješam u poslove Evropske unije", podvukao je Rasmussen, ali i izrazio vjerovanje da će "svaki korak koji pospješuje odnose između zemalja u regionu i evro-atlantskih struktura, biti koristan ne samo za region, već i za evro-atlantske strukture, uključujući NATO i Evropsku uniju".