U Nišu (Srbija) je održan VI sastanak o provedbi sporazuma o matičnim knjigama između stručnjaka Republike Kosovo i stručnjaka iz Srbije, uz posredovanje EULEX-a.

U tom kontekstu, ovjerena je prva matična knjiga registra iz Janjeva, opština Lipljan.

Kako je obavjestila Vlada ostalo je još 14 hiljada drugih knjiga koje treba biti ovjerene u budućnosti.

Prema sporazumu postignutom u Bruxellesu, EULEX je dužan ovjeriti dokumenta matičnih knjiga u prisustvu obeju strana.

"Nakon provjere stranice po stranicu i skeniranje knjiga prema modelu Kosova, ovjera tih dokumenata je provedena od strane ovlaštenog predstavnika EULEX-a, dok knjiga koja je skenirana i ovjerena upoređuje se sa bazom podataka, koju trenutno ima Kosovo" , stoji u saopštenju.

Na temelju plana rada za provedbu sporazuma za povratak matičnih knjiga, trilateralna grupa za implementaciju će se sastati opet u drugoj sedmici decembra i toko ovog sastanka očekuje se da srpska strana donese popis svih statistika matičnih knjiga, uzetih sa Kosova tokom rata.

Također, prema saopštenju, tokom sastanka bilo je riječi i o modalitetu implementacije u praksi kao i trajanje procesa skeniranja.

Grupa za provedbu sporazuma o matičnim knjigama sastavljena je od Arjete Rexhaj, savjetnice zamjenice premijera Edite Tahiri, Shkumbina Kastrati, direktora Registra civilnog stanja, i Arbena Osmanija, stručnjaka za razvoj softvera projekata skeniranja matičnih knjiga.