Evropski komesar za proširenje Štefan Füle pohvalio je Vladu Kosova u ostvarivanju evropske agende Kosova i još jednom potvrdio evropsku perpsektivu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera  Hashima Thaçija nakon susreta s komesarom Füleom, visoki zvaničnik EU je posebno istakao angažovanje institucija Kosova u dijalogu o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije.

"Ovom vizijom Vlada Kosova je potvrdila još jednom europsku orijentaciju i viziju", kazao je Füle.

Tokom susreta kosovskog premijera sa Füleom se razgovaralo o aktuelnim kretanjima na Kosovu, o angažovanju vlade na ostvarivanju evropskih kriterijuma i standarda u procesima itegracije.

Posebno se razgovaralo o početku dijaloga za liberalizaciju viza za građane Kosova i o ugovornim trgovinskim odnosima između Kosova i EU.

"Premijer Thaçi je istakao da su institucije Kosova ispunile sve kriterijume koji se odnose na početak dijaloga za liberalizaciju viza i da sa pravom očekuju da ovaj proces započne narednih dana. U tom smislu premijer Thaçi je pozdravio stav koji je predstavljen od strane Savjeta ministara EU koji podržava početak dijaloga o liberalizaciji viza za Kosovo", kaže se u saopštenju.

Thaçi je u posjeti Briselu na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton i tokom posjete on će se osim sa Ashtonovom susresti i sa predsjednikom Evropske unije Hermanom i drugim visokim zvaničnicima EU, kao i poslanicima Evropskog parlamenta.

Glavna tema razgovora tokom svih susreta koje će Thaçi imati u Briselu je ubrzanje evropske agende Kosova, početak dijaloga o liberalizaciji viza, trgovinskih odnosa između Kosova i EU i o podršci Savjeta ministara EU učlanjenju Kosova u Evropsku banku za obnovu i razvoj.