Na sjednici Vlade kosova sa samo jednom tačkom dnevnog reda u utorak premijer Hashim Thaçi i yamjenica premijera Edita Tahiri su upoznali kabinet o postignutom sporazumu u Briselu između Kosova i Srbije o integrisanom upravljanju granicom.

Thaçi je rekao da sporazum o integrisanom upravljanju granicom se postiže samo između dvije zemlje koje su nezavisne i suverene i kao takav sporazum postignut u Briselu je u potpunom skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Šef izvršne vlasti je ocjenio sporazum kao veoma važan korak i na uspostavljanju reda i zakona na sjeveru Kosova, i dodao da je ovo na jedan ili drugi način je jedno priznanje "de jure" granica Kosova od strane Srbije.

On je izjavio da će se na šest graničnih prelaza primjenjivati zakonodavstvo Kosova od strane svih agencija na Kosova, dok će EULEX-a na osnovu poziva od strane kosovskih institucija biti tamo da prati i podržava primjenu europskih standarda o integriranom upravljanju granicama. Također, prema njegovim riječima, državni simboli Kosova će se nalaziti svugdje, kako na Merdaru, tako i na prelazu 1 i 31.

Šef kosovskog pregovaračkog tima, zamjenica premiejra Edita Tahiri je upoznala prisutne o razovju osme runde dijaloga, rekavši da se razgovaralo o pitanjima regionalne suradnje, energetike, telekomunikacija, ali glavna tema je bila sporazum o integriranom upravljanju granice.