Granični prelazi na Brnjaku i Jarinju neće biti isti kao ostali prelazi sa Srbijom, onako kako zamišlja Vlada Kosova. Prisutnost kosovskih službenika na ovim prelazima biće samo simbolična i oni će imati samo ulogu posmatrača, rekli su izvori listu "Koha Ditore".

Prema istim izvorima, i poslije sporazuma postignutog u Briselu o integrisanom upravljanju ranicom, Vlada Kosova je uzela za obavezu da poštuje sporazum postignut 9. septembra sa KFOR-om i EULEX-om. Sporazum koji je omogućio postavljanje kosovskih carinika od strane KFOR-a i EULEX-a predviđa da Kosovo na ova dva granična prelaza ima samo samo tri službenika: jedan odgovoran za prelaze, jedan policijski službenik i jedan carinik.

Po tri kosovska zvaničnika nalaze se na Jarinju i Brnjaku od 16. septembra. Oni se prevoze helikopterima KFOR-a i EULEX-a, ali je njihov posao samo posmatrački. Kao rezultat njihovog postavljanja koji je došao nakon sporazuma Vlade Kosova sa KFOR-om i EULEX-om, paralelne strukture Srbije na sjeveru su odlučile da barikade ostanu i nakon postizanja sporazum u Briselu.