Članovi Komisije za status i grb opštine Prizren, u ponedjeljak su potvrdili saglasnost na izmjene i dopune opštinskog simbola, odnosno izbjegavanje godine "1878", u nadi da će na taj način grb biti u skladu sa zahtjevima Ustavnog suda.

Prijedlog za proceduiranje grba za razmatranje na  Komitetu za Politiku i Finansije i na Komitetu za zajednice je podržan od strane deset članova komisije, dok je samo jedan bio protiv. U međuvremenu većina članova je konstatovala da ovom intervencijom, grb ne gubi smisao i istodobno odgovara zahtjevima manjinskih zajednica zastupljenih u Skupštini opštine Prizren.

"Imamo punu usklađenost, znači sporazum sa političkim konsenzusom, ali i civilnog društva, da prijedlog bude jedinstven, tj. da na grb u sredini bude Prizrenska liga a na vanjskom krugu piše "Prizren"", rekao je predsjednik Komisije i SO Prizren, Nijazi Kryeziu.

Prema njegovim riječima, na taj način je procjenjeno da grb neće biti prenatrpan i da će biti prihvatljiv za manjinske zajednice, omogućavajući da "današnja podjela preraste u sutrašnje ujedinjenje".

Predsjednik Nijazi Kryeziu je rekao da postoje dva puta za proceduiranje ovog prijedloga, kao posebne odluke Skupštine opštine koja ne obavezuje održavanje javne debate i druga kao prijedlog za izmenu i dopunu statuta, koje zahtijeva javnu raspravu. Zajedno sa članovima Komisije došlo je do saglasnosti da se prijedlog preda Komisiji za Politiku i Finansije i Skupštini opštine, i zatim u konsultacijama sa pravnim stručnjacima da se odluči da li bi trebalo biti javne rasprave o ovom pitanju.

Ustavni sud je nakon pregleda žalbe koju je podnio zamjenik predsjedavajuće Skupštine opštine Prizren, Ćemail Kurtiši, 18. marta 2010. ocjenila je da grb preciznije član 7 Statuta Opštine Prizren nije u skladu sa Ustavom, jer krši prava manjinskih zajednica, i tražio je njegovu promjenu.