Novoimenovani komandant Bezbjednosnih snaga Kosova, general major Kadri Kastrati je danas obavjestio predsjednika Parlamenta Kosova o obavezama i poslu koji izvršavaju Bezbjednosne snage Kosova ali i o ciljevima koje je on kao novi komandant predvideo za 2012. godinu i za trogodišnji srednjoročni period razvoja, prenosi portal Zëri.

"Radimo sa NATO-om i KFOR-om da se BSK profesionalizuju", naglasio je Kastrati. koji je izrazio nadanja da će sljedeće godine biti dvije operacione faze regrutacije predviđenih ljudskih kapaciteta.

Kastrati je naznačio trajnu namjeru uspostavljanja discipline, modernizacije i saradnje sa zemljama u regionu, na način da se u toku 2013. godine ponovno razmorti pozicija BSK, kako bi dobila novu ulogu, kao Vosjka Kosova, sa svojim ustavnim mandatom.

Krasniqi je u međuvremenu, izrazio uvjerenje da će novi komandant BSK, general major Kadri Kastrati, istaći u prvi plan ciljeve ovih snaga.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je BSK uspješno završila nekoliko velikih transformacija prema velikom cilju, a između ostalog oscjenio je i lični doprinos generala Kastratija.

"S ovim radom koji obavljaju nadređeni i ostali pripadnici BSK, 2012. godina će biti još uspješnija, na način da oni postanu Vojska Kosova, onako kaoko žele i građani Kosova", izjavio je Krasniqi.

BSK, dodao je on, bi treablo da se osposobi da se suoči sa svim njenim ustavnim obavezama, da se izjednači sa vojskama zemalja NATO i bude spremna da preduzima operacije ne samo na Kosovu već i van Kosova.