Sporazum Beograda i Prištine je bio neophodan uslov da Srbija dobije status kandidata, ali je malo zakasneo, izjavio je danas u Briselu Mikolaj Dovgjelevič, poljski diplomata koji predsjedava Evropskim savjetom.

“Poljsko predsjedništvo je u više navrata insistiralo da srpska Vlada pokaže dobru volju u odnosima sa Kosovom”, rekao je Dovgijelevič u pauzi zasjedanja Ministarskog savjeta Evropske unije, na kome će se danas popodne raspravljati o srpskoj kandidaturi.

“To je trebalo ranije uraditi, a sada je malo kasno”, rekao je poljski diplomata.

On je rekao da smatra da Srbiju treba ohrabriti da nastavi u ovom pravcu, ali nije mogao da kaže šta će ministri odlučiti do večeri.

“Ne mogu da prejudiciram odluku Savjeta”, rekao je on.

Savjet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije počeo je ranije danas sastanak, a stav većine zemalja je da Srbija već ispunila uslove za status kandidata.
 
Za sada se, međutim, još uvijek ne zna kako će glasati Njemačka, koja je krajem prošle nedjelje izrazila ozbiljne rezerve u vezi sa mogućnošću da Srbija dobije kandidaturi.

Njemački državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Werner Hoyer izjavio je uoči sastanka Savjeta da Njemačka “još proučava” sporazum Beograda i Prištine i da će neknadno zauzeti stav.