Pokret “Fol” objavio je analizu “Slabosti antikorupcijske strategije 2009-2011”. U izvještaju je uočeno niz nepravilnosti u procesu izrade i sprovođenja ove strategije. Direktor organizacije Fol Petrit Zogaj je izjavio da je nivo korupcije u državi visok i da nanosi štete interesima građana Kosova.

“I izvještaj Transparence International potvrđuje da se institucije nisu borile protiv korupcije, s obzirom da se Kosovo nalazi među dvije posljednje države na svijetskoj ljestvici”, kazao je Zogaj.
 
Istražitelj politika ovog pokreta Armend Mazreku  je kazao da pomenuta antikorupcijska strategija nije ništa više koliko i model loše vladavine jer se zaključuje da se ona pokazuje samo kao strategija, ali se uopšte ne sprovodi. 

Prema objavljenoj analizi glavne slabosti koje prate Strategiju za borbu protiv korupcije 2009-2011 su: nedostatak studije, istraživanja i preliminarni izvještaji o karakteristikama, zatim priroda i uzroci korupcije, neozbiljnost u određivanju vremenskih rokova za poduzimanje mjera za borbu protiv korupcije i njihovi finansijski troškovi, kao i nedostatak odgovarajućeg nadzora i neuspjeh operativnih ciljeva i mjera protiv korupcije.