Tokom rasprave o proširenju i Balkanu u Vijeću za opšta pitanja u EU, ministri država članica danas će u Briselu diskutovati i o Kosovu. U Vijeću EU za ta pitanja, prošle nedjelje je pripremljen i nacrt zaključaka o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, a u tim zaključcima se govori i o Kosovu.

"Koha ditore" je imala uvid u te dokumente, koji će po svim najavama imati težinu, ali ne tako veliku. Kada je riječ o Kosovu, Vijeće će pozdraviti evropsku agendu Kosova, uključujući i oblasti kao što su vize, tržište i pravosudni sistem. Pozdraviće i poboljšane integracije Srba južno od rijeke Ibar. Vijeće će istači da nije postignut dovoljan napredak u izbornim reformama.

"Vijeće poziva Kosovo da poduzme hitne korake u rješavanju identifikovanih slabosti u izbornom procesu i ubrza te reforme, kao i poboljšanje budžetske situacije u tjesnoj saradnji sa MMF-om", navodi se u nacrtu zaključaka.

Iako se poslednjih dana mnogo govorilo o mogućnosti da Kosovo postigne "ugovorne odnose" sa EU, to nije jasno navedeno u pomenutim zaključcima, već da se samo podržavaju neke ideje i ciljevi koji postoje od ranije, uključujući i one za "početak dijaloga o vizama".

"Vijeće potvrđuje da će Kosovo imati koristi od eventualne liberalizacije viznog režima, kada svi uslovi budu ispunjeni. Vijeće ističe da će dalji napredak u oblasti vladavine prava, bezbjednosti i slobode, osnovni", navodi se još u nacrtu zaključaka i dodaje da će se uzeti u obzir napredak Kosova u readmisiji i reintegraciji i u skladu sa zaključcima Vijeća od decembra 2010.

Vijeće pozdravlja namjeru Komisije da pokrenu dijalog o viznom režimu krajem godine. U zaključcima je ostavljena praznina za ubacivanje govora o dijalogu između Kosova i Srbije koji se vodi uz posredništvo EU.

Očekuje se da u zaključcima bude uvrštena i situacija na sjeveru i izrazi žaljenje zbog poslednjih napetosti na sjeveru.