Vlada Kosova se složila da ukloni državne simbole u zajedničkim zonama na graničnim prelazima sa Srbijom, preko sporazuma postignutog u petak uveče u Briselu, piše današnja Koha Ditore.

Ova spremanost domaće strane je potvrđena iz zaključaka koji su izvučeni od strane Evropske unije u subotu, koji su objavljeni i od strane same izvršne vlasti u zemlji.

"Zajednički objekti, integrirani, jedinstveni i sigurni će biti smješteni u "zajedničkom prostoru IBM prelaza", (akronim IBM je dat od strane Evropske unije umjesto riječi "granica", i on podrazumijeva granične tačke, policijske tačke, granične prelaze i svi ovi nazivi su obuhvaćeni time) označeni zajednički, gdje dužnosnici svake strane obavljaju odgovarajuće kontrole. Iznimno i ograničeni zajedničkim prostorijama IBM-a na prelazima, strane neće stavljati simbola njihovih nadliježnosti", stoji izričito u tački četiri ovih zaključaka.

Ova tačka je olakšala šefu srpskog pregovaračkog tima, Borsilavu Stefanoviću da naglasi da između Kosova i Srbije nema granice, već samo "administrativna linija".