Ilegalni predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić tvrdi da građani sa sjevera Kosova dogovor vide kao priznavanje Kosova od vlasti u Beogradu.

"Narod na sjeveru Kosova zabrinut je i razočaran" postignutim dogovorom između Beograda i Prištine, rekao je Ristić.

"Još uvijek niko od nas nije dobio zvaničnu verziju tog sporazuma, osim što smo u prilici da čujemo komentare pregovarača Borislava Stefanovića", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, s jedne strane se govori da je sporazum statusno neutralan, a od albanske strane i evropskog zvaničnika tvrdi se da se radi upravo o sporazumu koji definiše granice dvije države.
Srbima na sjeveru Kosova ne preostaje ništa osim da nastave, kako je istakao Ristić, sa borbom i otporom uspostavljanju granica između Srbije i Kosova.

"To ćemo raditi mirnim i građanskim otporom, iako se svo ovo vrijeme pokušava da se taj otpor predstavi kao neko nasilje. Ne radi se ni o kakvom nasilju na sjeveru Kosova od strane Srba, već se radi o nasilju nad Srbima kojima se želi na silu nametnuti nezavisno Kosovo kao vlast", kazao je Ristić.

On je dodao da Srbi na sjeveru Kosova žele da poštuju državu Srbiju, njene zakone, Ustav i institucije, ali da, kako je napomenuo, ne mogu da se povinuju dogovorima koji krše Ustav Srbije.

"Ne možemo da se povinujemo dogovoru koji će značiti da mi ostarimo u nekoj drugoj državi koju ne želimo i na taj način izgubimo državljanstvo Srbije, koji smo stekli rođenjem", zaključio je Ristić.