Kosovska vlada je saopštila da je u Briselu postignut sporazum u skladu sa Ustavom Kosova i u skladu sa Ugovorom iz Lisabona, pravom i kriterijumima EU.

“Ovaj sporazum se odnosi na saradnju između dvije države, u skladu sa evropskim međudržavnim upravljanjem granicom između dvije zemlje i njegovim prihvatanjem Srbija je praktično priznala međudržavne granice sa Kosovom", tvrdi se u saopštenju.

U Prištini ističu da je najnovija runda dijaloga u Briselu rezultirala i napretkom u pogledu sprovođenja sporazuma postignutih na prethodnim rundama.

Prema tvrdnjama kosovske vlade, dogovor Beograda i Prištine o matičnim knjigama počeće da se sprovodi u ponedjeljak 5. decembra, a dogovor o slobodi kretanja 26. decembra.

U saopštenju kosovske vlade se navodi da u najnovijem krugu dijaloga nisu rješena pitanja regionalne saradnje, telekomunikacija i energetike zato što je, kako se navodi, srpska strana pokušala da predloži rješenja koja nisu u skladu s realnošću na Kosovu kao i u suprotnosti sa evropskim principima.