Vlada Srbije je već dva dana počela "akciju" oko uklanjanja barikada sa ulica na sjeveru Kosova, koristeći Inspektorat Rada. Dužnosnici ove institucije su u četvrtak i petak započeli inspekciju javnih institucija u četiri srpske opštine, kako bi ovjerili ko je izašao sa posla a ko nije.

Prema informacijama lista "Zëri" iz sjevernog dijela Kosova, saznaje se da su inspektori kontrolisali zdravstvene radnike, radnike u obrazovanju i druge javne institucije. Prema ovom izvoru, svi oni koji nisu na svojim radnim mjestima biće suspendirani sa posla ili čak i izbačeni.

Izgleda da je ovo korak i neka vrsta pritiska zvaničnog Beograda kako bi otjerala Srbe sa barikada, koji bi kasnije rezurtirali i uklanjanje svih prepreka sa puteva.

"Ukoliko se zapošljeni ne bude našao na radnom mjestu, onda će protiv njega biti upotrebljenje određene mjere. Inspektori će striktnu inspekciju, i neće biti nikakve tolerancije za nikoga koji je za vrijeme radnog vremena odsutan sa posla ili se nalazi na barikadama", rekao je izvor lista.