Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Cooper izrazio je zadovoljstvo poslije najnovije runde razgovora zbog postignutog sporazuma o integrisanoj kontroli graničnih prelaza na Kosovu.

"Trebalo je dosta vremena, ali sam srećan da smo na kraju postigli dogovor, jer je samo napredovanje jedna stvar, a sporazum je neophodan", naglasio je Cooper, ističući da je riječ o složenoj temi, koja sadrži dosta osjetljivih pitanja.

"Eulex je već prisutan na svim prijelazima u skladu sa svojim mandatom i to se prema novom sporazumu nastavlja, osim što će prelazi, umjesto da budu na jednoj strani linije, postati neka vrsta duplih prelaza, što uključuje ljude sa obe strane, pa će tu biti srpska policija, kosovska policija i Eulex", objasnio je Cooper.

Cooper je kazao da je ideja ovog sporazuma da na jednom mjestu budu različite kosovske i službe Srbije, koje će zajedno raditi na kontroli prelaznih tačaka.

Ističući da Eulex ima jasno definisan mandat, koji sadrži i carinsku i policijsku komponentu, Coouper je kazao i da je dosta napretka ostvareno po pitanju regionalne saradnje, ali da je riječ o napretku u pogledu manjih pitanja, dok su veća pitanja još nerješena.

"Mislim da sada imamo jasnu ideju o zadatku koji je pred nama, a to će biti pitanje političke odluke", kazao je Cooper, naglašavajući da sporazumi nemaju svrhu ukoliko se ne sprovode.

S tim u vezi, on je rekao da se pažljivo prati primjena dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja, kao i da će prve overene kopije matičnih knjiga u skladu sa dogovorom postignutim u julu biti pripremljene 5. decembra.

Cooper je, pored toga, izrazio uvjerenje da će 26. decembra prvi ljudi moći da pređu granicu vozilima prema dogovoru o slobodi kretanja.