Ministarstvo inostranih poslova (MIP) je u petak donijelo konačnu odluku ko će biti naredni ambasadori koji će predstavlajti Kosovo u tri različite države.

Pouzdani izvori iz ovog ministarstva pod uslovom anonimnosti su izjavili za "Zëri" da bivša predsjednica Borda RTK-a, Vjosa Dobruna, i dva savjetnika premijera Hashima Thaçija, Mimoza Ahmetaj i Dhurata Hoxhaj, će biti budući ambasadori.

“Vjosa Dobruna će postati ambasadorka u Rimu, Mimoza Ahmetaj u Republici Sloveniji, ali još se nezna gdje će otići Dhurata Hoxha”, rekao je ovaj izvor.

Odabir kandidata za ambasadore je potvrdio i zamjenik ministra inostranih poslova, Ibrahim Gashi, je rekao da će ova lista uskoro biti poslata Parlamentarnoj Komisiji za Spoljnu politiku na razmatranje.

S druge strane, Parlamentarna Komisija za Spoljnu politiku se sastala u petak, ali na sastanku nije raspravljano o imenima, jer članovi ove komisije nisu dobili pomenutu listu.

Prije nekoliko nedjelja Ministarstvo inostranih poslova je poslalo Parlamentarnoj Komisiji za Spoljnu politiku listu sa šest imena novih ambasadora. Opozicija, međutim, je dala primjedbe na ova imena, jer prema zakonskim normama na snazi kada dolazi do promjene diplomatskih predstavnika polovina kandidata treba da budu postojeći ambasadori, a druga polovina trebaju biti oni koji nisu bili nikad na takvoj funkciji.