Odluke o barikadama na sjeveru Kosova donose se u kriznim štabovima, gdje su, osim takozvanih predsjednika opština, opštinski funkcioneri i predstavnici javnih preduzeća.

Dogovor se preko glavnog čovjeka na barikadi, koji je iz opštinske uprave, prenosi okupljenima.

Ovo je jednostavni mehanizam kojim već četiri mjeseca funkcionišu barikade Srba na sjeveru Kosova. Ključni lideri na sjeveru Kosova i glavni igrači na barikadama su dvojica ilegalnih predsjednika opština.

Prvog i glavnog i stranci vide kao proračunatog i onog koji "vlada sobom i situacijom", i to je ilegalni predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić. Drugi igrač po važnosti više reaguje emotivno, i riječ je takođe o ilegalnom predsjedniku opštine Zvečan Dragiši Miloviću. Međutim, ukupno četvorica predsjednika opština sa sjevera rade u timu i svaki od njih ima svog glavnog čovjeka na barikadi u svojoj opštini.

Dvojica među predsjednicima opština koji se mogu opisati kao glavne vođe naroda su Slaviša Ristić i Dragiša Milović. Oni su u strukturama vlasti na sjeveru praktično od 1999. Njih narod koji je na barikadama pamti još iz vremena kada su zajedno sjever "branili" na mostu u Mitrovici.

Ristić je nesumnjivo najiskusniji vođa na sjeveru. Njemu bez ustezanja u stranci pripisuju etiketu da „uvijek ima kontrolu nad svojim ponašanjem“ i otuda ga smatraju najvećom smetnjom za sprovođenje planova i uklanjanje barikada. Milović je, međutim, emotivac, ali oni koji ga poznaju dodaju da je „naučio da ne reaguje na prvu“. Obojica su članovi Demokratske stranke Srbije. Ristić i Milović imaju punu podršku naroda u svojim opštinama, a to znači i na barikadama. Građani ih ne doživljavaju kao pripadnike partije, oni su nesumnjivi lideri na sjeveru. Uticaj na sjeveru su preuzeli od stranačkog kolege Marka Jakšića.

Posebno Ristić, ali i Milović manje su u kontaktu s partijom oko poteza na Kosovu i više na terenu reaguju na osnovu iskustva. Za razliku od njih, u češćoj komunikaciji sa centralom - Srpskom naprednom strankom - jeste Krstimir Pantić, ilegalni predsjednik opštine Mitrovica.

Ilegalni predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić je kadar Demokratske stranke Srbije i u najdelikatnijoj situaciji od svih, jer ga najviše opterećuje partijski osećaj. Iako je raširen stav da su svi ovi predsjednici opština pod direktnim uticajem svojih stranaka, istina je drugačija. Centrale stranaka igraju dvostruku igru: ne pritiskaju ih jer ne žele da dijele odgovornost, ali s druge strane, ako se uspije u nastojanju da se sjever očuva, svi će svoje funkcionere koristiti u kampanji.

Srpki navijači bili na sjeveru Kosova

Navijači Crvene zvezde boravili su u nekoliko navrata na sjeveru Kosova. U vrijeme kada su još nepoznati počinioci zapalili punkt na Jarinju, bili su u najvećem broju, njih oko 50, a trenutno ih je desetak, saznaje Blic.

Njemački ministar odbrane Tomas de Mezier izrazio je juče sumnju da Beograd ne može da kontroliše Srbe na barikadama i upitao ko je poslao 70 ili više navijača Crvene zvezde na sjever Kosova.

“Oni su na Kosovo došli samoinicijativno i nije im upućen poziv s barikada da se pridruže. Građani i lokalne vlasti ne kontrolišu liniju, niti imaju mogućnost da bilo koga puste ili da bilo kome zabrane ulaz na sjever Kosova”, kaže jedan od dežurnih na barikadi u opštini Zubin Potok.

Mezierova izjava kojom se indirektno poručuje da na barikadama ima ekstremista unijela je nemir među građane, jer je protumačena kao pravljenje odstupnice za eventualno zaoštravanje situacije na barikadama.