Za rješenje krize na sjeveru Kosova potrebni hrabro i odvažno vođstvo i lideri koji su spremni da donose teške odluke, smatraju u Rockefeller Fondaciji.

Programski direktor za Zapadni Balkan u "Rockefeller Fondaciji" Haki Abazi izjavio je da poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade predstavlja podršku ideji mirnog i razvijenog regiona.

"To može biti početak novog razdoblja i novih odnosa u regionu. Vrijeme je da hrabri lideri donesu teške odluke, odvoje svoje države od prošlosti i povedu u Evropsku uniju", rekao je Abazi Tanjugu.

Prema riječima Abazija, proceš transformacije i reformi u društvu je težak, ali nije nemoguć.

"Integracija u EU je najbolja prilika da se u regionu prihvate vrijednosti dobrosusjedskih odnosa. Srbi i Albanci će morati da žive zajedno u vijekovima koji su pred nama i oni ne moraju da se vole, ali treba da se poštuju i pomažu zbog zajedničkog napretka", ocjenio je ovaj analitičar.

On je uputio i poziv vlastima na Kosovu da promjene pristup i da ne traže od Srba sa severa Kosova da se uključe u kosovske institucije, već da ih uključe u društvo, što bi, prema njegovom mišljenju, povećalo povjerenje između dva naroda.

"Dosadašnjim pristupom imamo sam par političara Srba koji su ušli u institucije, dok bi uključenje Srba u kosovsko društvo vratilo povjerenje između dva naroda i dalo mogućnost srpskoj zajednici da živi na tim prostorima", zaključio je Abazi.