Savjet EU: Postignut dogovor o integrisanom upravljanju prelazima, koji predviđa slobodu kretanja. Sutra je najavljen nastavak pregovora, iako je šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla da se ona vraća za Prištinu.

"Imajući na umu da će od strana biti zahtjevano da postepeno harmonizuju svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, strane su postigle saglasnost o konceptu integrisanog upravljanja prelazima koji je razvila EU“, piše u saopštenju EU.

Kako se precizira, to znači da će strane postepeno formirati zajedničke, integrisane, pojedinačne i bezbjedne prelaze na ispostave na svim zajedničkm prelazima. Takođe se navodi da će Eulex biti prisutan u skladu sa svojim mandatom.

"Koncept inegrisanog upravljanja prelazima će se postepeno sprovoditi čim to bude moguće u praksi", dodaje se u saopštenju.

Strane su, kako se ističe, vodile suštensku disusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na slijedećem sastanku.

Prema saopštenju, strane su, takodje, nastavile disusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces sprovođenja ranije dogovorenog.

Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno sproveden počev od 26. decembra 2011, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju. Štaviše, i u skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumente počev od 5. decembra 2011.

Kako se ističe, o pitanjima koja se razmatraju kontakti će se nastaviti sledećih dana. U saopštenju se podsjeća da su se razgovori dve delegacije, sa Borislavom Stefanovićem i Editom Tahiri na čelu, vodili 30. novembra i 1-2. decembra.