Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je tokom dvodnevne posjete Turskoj dobio snažnu podršku te zemlje za nezavisnost i suverenitet Kosova.

Po povrtaku iz Turske, Sejdiu je izjavio da je dobio snažno obećanje Turske da će podržati Kosovo, kako u ekonomskom razvoju tako i u procesu priznanja Kosova i učešća u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Ocjenio je da dobrim odnosima sa Turskom, sem tradicionalnog prijateljstva između dva naroda, doprinose i pripadnici turske nacionalne zajednice koji žive na Kosovu i koji su se integrisali u društvene, političke i ekonomske tokove, kao i veliki broj građana Turske porijeklom sa Kosova. Oni, prema predsjedniku Kosova, predstavljaju most povezivanja i razumijevanja između dviju zemalja.

Sejdiu je rekao da je uvjeravao domaćine u Ankari da su investicije na Kosovu sigurne i da je stvoren pravni okvir koji garantuje strane investicije, kao i da je Kosovo stabilna zemlja na političkom i bezbjednosnom planu.

Tokom posjete Turskoj Sejdiu se susreo sa predsjednikom Abdulahom Gulom, predsjednikom parlamenta Mehmetom Ali Shahinom i premijerom Recepom Taipom Erdoganom.