Nastavlja se haotično stanje na tržištu nafte. Cijena nafte se razlikuje i za deset centi u zavisnosti od mjesta na teritoriji Kosova. U Mitrovici, pimjera radi cijena nafte po litru je 1 euro i 22 centa dok u Prištini za istu količinu treba platiti 1 euro i 33 centa. Povećanje cijene nafte na svjetskom tržištu je uticalo na povećanje nafte i na domaćem. Ali smanjenje cijene nafte na svjetskom tržištu nije bilo praćeno istim odgovorom i na našem tržištu.

Naftari ne daju nikakve zvanične izjave, ali nezvanično govore o zabrinutosti s cijenom nafte. Kažu da su neki od naftara radili prevare i prodajne cijene su ima puno niže u upoređenju sa ukupnim troškovima. U međuvremenu Vlada Kosova nije spremna stvoriti regulator prodaje nafte, biznis koji ima više od 500 miliona eura prometa godišnje.

Mimoza Kusari-Lila, ministar trgovine i industrije, je rekla da na Kosovu cijenu nafte diktira tržište. Ona je rekla da je Komisija za Konkurencija ta koja treba biti aktivna na spriječavanju sporazuma o namještanju cijena. Kusari-Lila je rekla da kontrola cijena nafte može biti učinjena kroz regulator koji bi bio izvještavan u Parlamentu. Ali ona je objasnila da je na Kosovu to teško napraviti jer nemamo proizvodnju nafte, već samo trgovinu njom.

"U Makedoniji je drugačiji, jer tu imamo regulatora, ali također imajmo i rafineriju. Na Kosovu je to teško učiniti jer imamo samo trgovinu naftom i ne možemo da odredimo cijenu. Cijene nafte se određuje od samih naftara, a onda su građani ti koji odlučuju kod koga će se snabdjevati", rekla je Kusari-Lila, piše Koha Ditore.

Ali Avni Zogiani, izvršni direktor antikorupcijske organizacije "Ustani"/(Çohu), rekao je naftni biznis toliko snažan da i politika ga ne može kontrolirati. Naftari, prema njegovim riječima, često imaju i kontrolu nad politikom.

Nedostatak kontrole na tržište nafte, za vrh organizacije "Ustani" nije iznenađenje, ali dokaz da se politika finansira od strane trgovaca, kao što su naftari.