Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" je predložila da u Zakonu o Izborima, Kosovo odluči o mješovitom izbornom sistemu, većinski-proporcionalni sa 26 izbornih zona. Prema čelnicima Demokratije na djelu, ovaj sistem, osim ispunjavanja demokratskih parametara, olakšava prihvatanje rezultate izbora, jer kandidatima omogućava lakše informisanje o (ne)pravilnostima u svojim zonama, navodi se u saopštenju.

Vođa Demokratiju na djelu, Ismet Kryeziu, na predstavljanju alternative ove koalicije, je predložio da Kosovo ima 26 izborna zona.

"Prednosti u 26 izbornih zona, povećavaju odgovornost izabranih prema biračima, potiče veće sudjelovanje građana u izbornom procesu, povećava obostranu komunikaciju izabrani-birač, itd.", rekao je Kryeziu.

Prema njegovim riječima, 26 zone će se pojaviti u ovom obliku: 1.Deçan + Junik, 2. Dragaš, 3. Uroševac, 4. Kosovo Polje, 5. Đakovica, 6. Gnjilane, 7. Glogovac, 8. Istok, 9. Kačanik, Elez Han, Štrpce 10. Kamenica, Novo Brdo, Ranilug, 11. Klina, 12. Leposavić, Zvečan 13. Lipljan, 14. Mališevo, 15. Mitrovica, Zubin Potok, 16. Obilić, 17. Peć, 18. Podujevo, 19. Priština, Gračanica, 20. Prizren, Mamuša, 21. Orahovac, 22. Štimlje, 23. Skenderaj, 24. Suva Reka, 25. Vitina, Klokot, Parteš, 26. Vučitrn.

Kryeziu se osvrnuo i na osnovne kriterije za ujedinjenje ovih opština.

Što se tiče izbornog praga, prema riječima Kryeziua, za političke stranke: Za 70 mjesta ne treba izborni prag, jer naravno postoji. Za 30 proporcionalna mjesta na nivou države, prag 3%. Za koalicije: Za 70 mjesta ne treba prag, za 30 proporcionalna mjesta na nivou države, prag od 5%, dok za nezavisne kandidate smatraju da ne treba da postoji izborni prag.

Demokracija na djelu također predlaže da Liste budu otvorene glasanjem jedan kandidat jedan glas, što povećava uticaj građana u odabiru poslanika, itd..

Što se tiče sastava Centralne izborne komisije, Kryeziu je rekao da bi trebao biti kako slijedi: predsjedni/k/ca treba biti biran/a od strane Vrhovnog suda, 5 članova iz opozicionih stranaka i 5 iz stranaka na vlasti.

S druge strane, bazirajući na glasanje sa uslovom, ono donosi probleme za izborni proces kao što su: kašnjenje u objavi rezultata i predstavlja potencijalni rizik na pad povjerenja u cijeli proces, Demokratija na djelu predlaže uklanjanje ovakvog način aglasanja.

Što se tiče kvota, Kryeziu je rekao da bi bilo dobro biti 30% za manje zastupljeni pol, do širih rasprava i polne kvote  kao i garantiranih mjesta za ne-većinske zajednice.

Ovaj dokument će biti dostavljen političkim partijama i Komisijama za izmjene i dopune Zakona o opštim izbora u Republici Kosovo.