Dok je bio predsjednik SAD, od 2001. do 2009. godine, Bush je dozvoljavao korišćenje takozvane tehnike simuliranog davljenja i drugih načina ispitivanja zatvorenika, saopštio Amnesty International.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava " Amnesty International" pozvala je danas vlasti Etiopije, Tanzanije i Zambije da uhapse bivšeg američkog predsjednika George Busha, zbog kršenja ljudskih prava, kada ovog mjeseca bude posjetio Afriku.
 
Dok je bio predsjednik SAD, od 2001. do 2009. godine, Bush je dozvoljavao korišćenje takozvane tehnike simuliranog davljenja i drugih načina ispitivanja zatvorenika, koje " Amnesty International" i druge humanitarne organizacije smatraju torturom.
 
"Prema međunarodnom zakonu, nema sigurnog mjesta za odgovorne za mučenja. Etiopija, Tanzanija i Zambija moraju da iskoriste ovu mogućnost da ispune svoje obaveze, kako George Bush ne bi više bio "nekažnjiv" kao do sada", saopštio je Matt Pollard, visoki pravni savjetnik.
 
Humanitarne organizacije saopštile su u februaru da je Bush otkazao posjetu Švicarskoj, kako ne bi bio pravno gonjen zbog optužbi za torturu, preneo je Reuters. Organizatori ovog događaja rekli su da su otkazali Bushovu posjetu iz bezbjednosnih razloga, a ne zbog optužbi.
 
Bush se zalagao za tehniku simuliranog davljenja nad optuženima za terorizam kao, kako je rekao, jedan od načina da se spriječi ponovni napad kakav je bio onaj na SAD 11. septembra 2001. godine. Bush planira da ovog mjeseca posjeti Afriku u okviru podizanja svijesti o opasnosti od kancera u ovom regionu, navodi Amnesty.