Projekat „špijunska dokumenta“. Wikileaks otkriva da 160 firmi u 25 država za obavještajne službe razvija tehnologiju pomoću koje vlade nadziru svoje građane.

Svijetske vlade mogu da prate i prisluškuju bilo koga na planeti pomoću špijunskih tehnologija, koje komercijalne kompanije razvijaju za međunarodne obavještajne službe, objavio je Wikileaks.

Neopaženo praćenje

Sajt koji je osnovao Julian Assange objavio je prvi dio - 287 povjerljivih dokumenta o globalnom sistemu nadzora i presretanja. U tim dokumentima se tvrdi da 160 firmi u 25 država svijeta sarađuje s međunarodnim obavještajnim službama.

Ovo je samo prvi potez Wikileaksa u namjeri da razotkrije kompanije koje zarađuju milijarde dolara prodajući sofisticiranu opremu za nadzor i praćenje. Ta grana industrije je potpuno neuređena, a pomoću moderne tehnologije, koju su napravile komercijalne kompanije u razvijenim državama, može da se pristupi bilo kojoj zemlji na svijetu.

Prema objavljenim podacima, opremu koju su napravile britanske, francuske, južnoafričke i kineske kompanije koristili su režimi Hosnija Mubaraka u Egiptu i Moamera el Gadafija u Libiji da prate i nadgledaju svaki korak svojih građana.

"Obavještajne agencije, vojska i policija u mogućnosti su da neopaženo presreću pozive i zauzimaju kompjutere uz pomoć telekomunikacionih provajdera ili bez njihovog znanja. Lokacija korisnika može da se prati ukoliko on nosi mobilni telefon, čak i kad je on u stand by modu", navodi se na sajtu Wikileaksa.

Analiza glasa

Neki softveri koje su napravile kompanije za praćenje u stanju su da otimaju kontrolu nad računarima i popularnim telefonima, uključujući one s novim operativnim sistemima Android, iOS i BlackBerry.

Drugi dio te špijunske industrije bavi se razvojem opreme za prepoznavanje glasa, koja omogućava praćenje neke osobe prema jedinstvenom glasovnom printu. Vjeruje se da američka CIA koristi te uređaje za analizu glasovnih podataka koje skupljaju bespilotne letjelice na Bliskom istoku i tako pronalaze preciznu lokaciju većine traženih pojedinaca.

Kompanije špijuni

„Alcatel“ - Francuska - telefoni
„Simens“ - Njemačka - analiza glasa
„Sisko sistems“ - SAD - računari i telefoni
„HP“ - SAD - računari
„Neti“ - Mađarska - računari i telefoni
„Altron“ - Ukrajina - analiza govora
„Weekstell “ - Kina - računari i telefoni
„Neosoft“ - Švicarska - telefoni i SMS