Portparol KFOR-a Uwe Novicki izjavio je da KFOR očekuje da Beograd ukloni barikade u Srbiji kod graničnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Na taj način će, kaže Novicki, Beograd pokazati da je poziv za prekid blokade puteva predsjednika Srbije Srbima na sjeveru Kosova iskren.

"Vlada Srbije ima mogućnost da ukloni barikade koje se nalaze u Srbiji kod prelaza Brnjak i Jarinje i pokaže da predsjednik (Boris Tadić) iskreno misli i poziva Srbe da uklone barikade na sjeveru Kosova", kazao je Novicki.

Prema njegovim riječima, bio bi to prvi korak kojim bi Beograd pokazao da je poziv za uklanjanje barikada iskren.

Novicki je rekao da očekuje da će predstavnik KFOR-a za region Zubin Potok i takozvani predsjednik te opštine Slaviša Ristić na sastanku naći rješenje za barikadu u Jagnjenici.

"Očekujemo da će predsjednici opština i žitelji sjevernog Kosova razmisliti i shvatiti da barikade nikome ne koriste i ukloniti ih", kazao je Novicki, koji je juče poslije podne posjetio Jagnjenicu i razgovarao sa Srbima na barikadi.

Novicki je u ime KFOR-a ponovio apel Srbima na sjeveru Kosova da uklone barikade, jer će u suprotnom KFOR sam ukloniti barikade kako bi mogao da funkcioniše i kako bi obezbjedio slobodu kretanja u tom području.

On je ponovio da KFOR, iako ima ovlašćenja, ne želi da koristi silu u rješavanju problema.