Razgovori timova Prištine i Beograda u Briselu završeni su u toku noći bez "konačnih rezultata". Nastavak pregovora moguć i tokom vikenda.

Iz diplomatskih izvora u Briselu saznaje se da postoji mogućnost da se pregovori delegacija Kosova i Srbije nastave tokom predstojećeg vikenda.

Tahiri: Nismo mi, Srbija je kriva

Šefica delegacije Kosova u razgovorima Prištine i Beograda Edita Tahiri kaže da je Kosovo prihvatilo sporazum o integrisanom upravljanju granicom koji je predložila Evropska unija, ali da taj sporazum nije prihvatila delegacija Srbije. 
Prema njenim riječima, sada ostaje da EU razgovarasa Srbijom kako bi se mogao postići sporazum.

"Mi smo prihvatili sporazum, sada ostaje na EU da se narednih dana bavi Srbijom. Kosovo je i večeras dobilo visoku ocjenu od prijatelja", kazala je Tahiri za televiziju KTV.

S druge strane, glavni pregovarač Beograda Borislav Stefanović izjavio je da u pregovorima nisu postignuti konačni rezultati, ali da je bilo izvesnog približavanja stavova oko prelaza i regionalno predstavljanje Kosova.

Stefanović je u petak rano ujutro novinarima rekao da je ostalo nekoliko stvari da se riješi i da je do izvesnog napretka došlo po pitanju primjene dosad postignutih dogovora.

Kako je naveo, riječ je o sertifikatima za prelazak linije između Kosova i Srbije, o čemu je postignut dogovor da se na tim dokumentima ne stavljaju nikakava državna obeležja.

Stefanović je objasnio da je u suštini riječ o potvrdama za lična dokumenta.

Šef srpskog pregovaračkog tima podvukao je da problemi i dalje postoje kada je riječ o graničnim prelazima jer "prištinska strana i dalje uporno insistira na državnim simbolima, i to čini i kada su u pitanju prijedlozi za regionalno predstavljanje Kosova".

Stefanović je rekao da je u novoj rundi pregovora s Prištinom delgacija Beograda u Briselu nastupila s više konkretnih prijedloga, ali da oni, zasad, nisu naišli na prihvatanje druge strane.

Prištinskoj delegaciji, po njegovim riječima, "iz nekoga razloga smeta pozivanje na Rezoluciju 1244 (Savjeta bezbjednosti UN), iako oni (prištinske vlasti) vole da tu rezoluciju pominju samo kada njima odgovara".

Stefanović je zaključio da je beogradski tim spreman na dalji dijalog, ali je napomenuo da ne može reći kada će do toga doći.