Predsjednik Komisije za Unutrašnje poslove, sigurnost i nadgledanje Bezbjednosnih snaga Kosova u Parlamentu Kosova, Ahmet Isufi izjavio je da je Vlada Kosova više govorila o sjeveru nego što je preduzela konkretne djelotvorne korake kako bi rješila ovaj problem. On je izjavio da za iznalaženje rješena pitanja sjevera treba da se djeluje na osnovu Ustava Republike Kosova.

U intervjuu za Epoka e Re on je rekao da "svakoj državi kojoj je ugrožena teritorijalna cjelovitost, sloboda kretanja, teritorijalni integritet, djeluje i silom. To je normalno. "

Isufi je dalje naveo da sada nije vrijeme da se o sjeveru mnogo priča, već da se preduzmu ustavne radnje.

On je osudio nedavne akcije Srba protiv vojnika KFOR-a, ali je kazao kako je reakcija protiv Srba sa sjevera morala biti u proporciji sa radnjama koji su oni poduzeli.

"Reakcija je trebala biti u proporciji sa tim radnjama. Niti jedna zemlja ne bi dozvolila da na njenoj teritoriji dominiraju bande i kriminal", rekao je Isufi.

Upitan ako problem sjevera ne bude riješen prema zakonima Republike Kosovo, Isufi je izjavio da su institucije dužne da na osnovu Ustava koristiti sve metode za povratak prosperiteta na sjeveru.

"Svaka država, kada joj prijeti teritorijalna cjelovitost, sloboda kretanja, teritorijalni integritet, onda djeluje i silom. To je normalno ", rekao je Isufi, dodajući da je sjever dio državne teritorije Kosova.

U nastavku, Isufi je rekao da za rješavanje pitanja sjevera jednom za svagda treba jača koordinacija s međunarodnim faktorom.

Isufi je govorio i o tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda. Prema njegovim riječima, ovaj tehnički dijalog je skliznuo u politički dijalog.

"Tehnički dijalog se okrenuo u politički, zbog činjenice da je sjever postao političko pitanje. Srbija je prekidala dijalog kada je željela. Uvijek kada se desilo nešto na sjeveru, Stefanović je bio na mjestu događaja umjesto da bude u Briselu. Dakle, umjesto da vode dijalog o tehničkim pitanjima, Srbi ne samo da su čine političke akcije, već i kriminalne na teritoriji Republike Kosova, kazao je Isufi, prenosi Telegrafi.