Nije napravljen nikakav napredak u odnosu na prošlu godinu što se tiče borbe protiv korupcije. Nivo korupcije u našoj zemlji je i dalje uznemiravajući.

Izvještaj Transparency International o Indeksu Percepcije korupcije za 2011, detalje koje je portal Indeksonline osigurao od Transparency International Kosovo (TIK), pokazuju redosled naše zemlje na globalnom nivou na tablici, koji je zabrinjavajuće očajan što se tiče percepcije korupcije.

Između 183 zemlje, ove godine Kosovo je rangirano na 112 mejstu ljestvice korumpiranosti.

“U indeksu Percepcije Kosrupcije za 2011. godinu Kosovo zauzima 112. mjesto, što se smatra zemljom sa velikim nivoom korupcije, svrstavajući ga u grupu sa zemljama kao što su: Alžir, Egjipat, Moldavija, Senegal i Vijetnam. U međuvremenu, nedostatak političke volje i konstatnog zanemarivanja naših institucija u borbi protiv ovog fenomena, učinio je da Kosovo bude u rangu sa najkorumpiranijim državama svijeta i regiona, otežavajući time mogućnost upređivanja i sa državama u okruženju", rekla je tokom predstavljanja ovog Indeksa, merita Mustafa, menadžer Programa za borbu protiv korupcije u KDI/TIK.

Što se tiče ukupne ocjene, Kosovo u ovom Indeksu je dobilo ocjenu 2.9, gdje ocjena 0 znači visok stepen korupcije, a ocjena 10 na najniži nivo, ili države bez korupcije.

S druge strane, štos e tiče ukupnog poretka, naša zemlja se nalazi u rangu sa Alžirom, Moldavijom i Vijetnamom.