Dvije najveće stranke u zemlji, Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratska stranka Kosova (LDK) podržavaju podjelu na izborne zone i zatvorene liste kandidata. Ovog mjeseca se očekuje da će se odlučiti o izmjenama i dopunama Zakona o izborima. Pokret Samoopredjeljenje je za jednu izbornu zonu i otvorene liste. Alijansa za budućnost Kosova (AAK) još nema svoj stav po ovom pitanju. Koalicija Kosova e Re je u osnovi za podjelu na više zona, otvorene liste i smanjenje izbornog praga, piše Kosova Sot.

Politički subjekti za naredne izbore treba da se registruju u Sudu, a ne kao do sada u CIK-u. Ovakva praksa je slična i u ostalim zemljama. Za ovu preporuku, iako nije zvanična, glasala je većina članova   Komisije za izmjene izbornog zakona. Do sada su se političke snage registrirale u Kancelariji za registraciju partija pri CIK-u.

Što se izmjene sve više privode kraju, očekuje se nailazak naj "vrućih" pitanja izbornog sistema, koja će biti predstavljena 9. decembra radnoj grupi za izmjene izbornog zakona. Do tada se očekuje od svih političkih subjekata da podnesu svoja mišljenja u pisanoj formi.

Aktuelnim Ustavom i planom Martina Ahtisaarija predviđene su otvorene liste za izbore, ali se s time ne slažu sve partije. Unutar PDK-a kruže ideje o zatvorenim listama i da se ide od 5 do 7 izbornih zona. Ali, kako se saznaje, o tome treba da odluči predsjedništvo Skupštine PDK-a. Predsjedništvo PDK-a će odlučiti o svim pitanjima i još uvijek nema zvanični stav. Dok se, u LDK-u oblikuje ideja o 10 zona i da se na narednim izborima ide sa zatvorenim listama. Pokret "Samoopredjeljenje" se zalaže za jednu izbornu zonu i otvorene liste. AAK još uvijek nije usaglasila poslednji stav. Koalicija Novo Kosovo u načelu je protiv podjela na više od 7 zona, otvorenih lista i smanjenja izbornog praga.

Međutim, kako ističu, neće se naći u ulozi blokade postizanja konsenzusa o pitanju zona. SLS se još nije odlučila, ali od onoga što se čuje slaže se za jednu izbornu zonu i zatvorene liste. Ima ideja ukoliko bude podjele na zone, a to je mišljenje i parlamentarne grupe 6 plus, da će nevećinske zajednice biti zakinute.

Predsjednik Komisije za izmjene izbornog zakona Haki Demolli je rekao da ova komisija još uvijek nije dobila prijedloge političkih partija o listama, zonama i izbornom pragu i da se očekuje da ovo pitanje bude postavljeno radnoj grupi do 9. decembra.

"Složili smo se da 9. decembra bude održan sastanak radne grupe za izmjenu izbornog zakona i da se raspravlja o ovim pitanjima. Vjerujem da ćemo na tom sastanku imati konkretne preporuke koje ćemo procesuirati komisiji, koja će 12. decembra imati sastanak i usvojiti izražena mišljenja. Momentalno, pet političkih partija su iznele svoje stavove, samo AAK nije formulisala stav". 

/Kosova Sot/