Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi Srbija, u slučaju da pošalje policiju i vojsku na Kosovo, ušla u rat sa NATO koji bi izgubila.

"Bio bih srećan kada bih bio predsednik republike koji je institucije... dobio u nadležnost u situaciji kada može da upotrebi policiju i vojsku na čitavom prostoru moje zemlje, na Kosovu", kazao je Tadić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Međutim, podsjetio je Tadić, svima je poznato da Srbija na Kosovu nema ni svoju vojsku, ni policiju, te bi ušla u rat sa NATO kada bi poslala svoje oružane snage na Kosovo.

"Kada bi ušla u rat sa NATO, ponovo bi doživela poraz, doživela bi velike žrtve i devastaciju imovine i ekonomskih kapaciteta", ukazao je predsjednik Srbije.

U takvoj situaciji, upozorio je Tadić, Srbija bi još dvadeset godina bila u zaostajanju u odnosu na sve zemlje, a posebno u odnosu na razvijene zemlje svijeta.

"Kada bismo se tako ponašali, mi bismo bili najneodgovorniji ljudi, ne bismo zaštitili nijedan život na Kosovu, jer bismo taj rat izgubili, izgubili bismo međunarodni kredibilitet jer ga ne bismo poštovali, a na njega se pozivamo u zaštiti integriteta na Kosovu", rekao je Tadić.